Isenheimer Altar

inleiding

computeranimatie

links en literatuur

downloads

ecards

Inleiding

In opdracht van het Antonietenklooster in Isenheim (Elsaß) schilderde Matthias Grünewald van 1512 tot 1515 zijn bekendste werk: het Isenheimer Altar. Het altaar werd uitgevoerd als een reusachtig drieluik met voetstuk. Het kon in twee stappen geopend worden, waardoor telkens een ander tafereel zichtbaar werd.

De orde van de Antonieten had zich als taak gesteld om zieken te verplegen; het klooster was feitelijk een hospitaal. Ziekte werd in die tijd gezien als een gevolg van zonde. Het Isenheimer Altar moest genezing brengen door het aanschouwen en meebeleven van de verlossingsdaad van Christus.

Het werk bevindt zich tegenwoordig in Musée Unterlinden te Colmar. Men heeft het in delen uiteen genomen, en zo tentoongesteld dat alle panelen zichtbaar zijn. Dat kan voor een museum wenselijk zijn, maar door zo'n ingreep gaat ook een deel van de beoogde werking verloren.

AntroVista heeft voor deze app het altaarstuk virtueel in zijn oorspronkelijke toestand teruggebracht.

colmar

In gesloten toestand toont het altaar een tafereel van de kruisiging. Op het voetstuk is de graflegging te zien. Op de vleugels aan weerszijden zijn voorstellingen van de heilige Sebastiaan en de heilige Antonius.

eerst tafereel

Door de opening van het eerste paneel wordt een geboortetafereel zichtbaar, met o.a. de madonna en muciserende engelen. Het vleugelpaneel links toont de verkondiging aan Maria door Gabriel. Het paneel rechts toont de opstanding van Christus.

tweede tafereel

Als nu het tweede middenpaneel werd geopend, werd een houtsnijwerk van Niclaus Hagenauer zichtbaar. In het midden zetelt Antonius, links Augustinus en rechts Hieronymus. Het geopende voetstuk bevat een houtsnijwerk van Christus met de apostelen. Het geschilderde linkerpaneel toont Antonius op bezoek bij Paulus, het rechter de verzoeking van Antonius.

derde tafereel

Computeranimatie

Deze animatie geeft een impressie van het altaar op zijn oorspronkelijke standplaats in het Antonietenklooster in Isenheim en laat zien hoe de luiken open gingen.

Links

Musée Unterlinden

Grünewald Wikipedia

Foto Colmar: Vincent Desjardins / Wikimedia

Isenheimer Altar Wikipedia DE

Dr. Jörg Sieger: Der Isenheimer Altar und seine Botschaft

Literatuur

Het Isenheimer Altaar
Gottfried Richter
Uitgeverij Vrij Geestesleven 1998
ISBN 9060384318
Alleen nog tweedehands te verkrijgen

Der Isenheimer Altar
Geschichte - Deutung - Hintergründe
Michael Schubert
Urachhaus Verlag 2007
ISBN 9783825175344

Downloads

Deze bestanden hebben een hoge resolutie (300Dpi) en een geringe comprimering. Ze zijn daardoor geschikt voor hoogwaardige afdrukken. Alle afbeeldingen zijn rechtenvrij te gebruiken.

eerste tafereel

tweede tafereel

derde tafereel

predella (voetstuk)

Maria en Johnannes

Johannes de Doper

muciserende engel

musicerende engelen

Sophia

Madonna

Godvader/zon

Ecards

Via AntroVista kunt u de afbeeldingen van het Isenheimer Altar versturen als ecard.

www.antrovista.com/kaarten/isenheimer (nieuw venster)

©  2000-2024 · Isenheimer Altar · versie 3.0